Materská škola v Ražňanoch
dnes je 25. 04. (štvrtok), čas: 03:34, , meniny má: Marek

Chronologický vývoj dieťaťa - 4,5 - 5. rok života

vložený: 21.12.2011 11:23, , čítaný: 2865x

Chronologický vývoj dieťaťa - 4,5 - 5. rok života

1, 2, 3...
Dieťa rado všetko spočítava a vie počítať celkom dobre do 10 – a možno aj do 20 či 30, problémy mu však môžu robiť prechody cez desiatky. Už chápe, že jedno číslo patrí presne ku jednej položke. Možno pozná aj niektoré písmenká tlačenej abecedy a možno sa bude snažiť aj o prvé písanie – dieťa bude chcieť, aby ste napísali jeho meno a snaží sa ho napodobniť. Nikdy dieťa však písmenká ani číslice neučte, ale iba podporujte ich prirodzený záujem, pokiaľ ho prejavia.

Reč pripomína reč dospelého Jeho slovná zásoba je už veľmi široká a dokáže vám opísať svoje pocity. Reč dieťa už veľmi pripomína reč dospelého. Na osoby, veci a udalosti okolo seba si vytvára vlastné názory a chce sa o ne s vami podeliť.

Kamaráti sú veľmi dôležití
Veľmi dôležité je preňho priateľstvo – v škôlke či kolektíve, ktorý navštevuje, má už obľúbené deti, s ktorými sa rado hrá. Vie spolupracovať s inými deťmi, aby splnilo skupinovú úlohu. Prípadné nezrovnalosti už väčšinou nerieši agresívnym spôsobom, ale snaží sa dohodnúť inak. Spoločnosť rovesníkov často rado uprednostní pred spoločnosťou dospelého.

Čo môžete s dieťaťom robiť?

Túry
Dieťa je už dobrý chodec a za tie roky pravdepodobne nadobudlo slušnú fyzickú kondíciu. Práve okolo tohto vekového obdobia je vhodný čas na nenáročne túry do prírody. Dieťa prejde už niekoľko kilometrov – ale pozor, musí mať dobrú motiváciu, pretože dlhá chôdza ako taká ho veľmi nudí.

Náročnejšie športové aktivity
Dieťa je schopné zvládnuť na koordináciu náročnejšie pohybové aktivity. Vyskúšajte korčuľovanie na kolieskových korčuliach, švihadlo, bicykel so zadnými podpornými kolieskami (niektoré deti to zvládnu už aj bez nich), kruh „hula-hop“. Podporte dieťa, ak sa mu nedarí – sú to na koordináciu ťažké činnosti. Nepripusťte, aby sa pri prvých nezdaroch okamžite vzdalo. Začnite navštevovať múzeá, pamiatky Medzi tretím a šiestym rokom veku je dieťa mimoriadne otvorené prijímaniu nových vecí – treba to využiť a prebudiť v ňom objaviteľského ducha. Vie sa rýchlo nadchnúť a pre rodičov je veľmi vďačné, keď vidia, ako dieťa o všetko prejavuje záujem a teší sa z nových vecí. Zoberte dieťa na zaujímavé miesta, ako sú rôzne múzeá, ktoré by ho mohli zaujať (múzeum hodín, skla, polície, včelárstva, technické múzeum a pod.), rozhľadne, hvezdárne, hrady a pod. Určite sa vo vašom okolí niečo zaujímavé nájde.

Triedenie predmetov
Dieťa rado triedi predmety podľa dvoch vlastností súčasne, napr. podľa účelu a tvaru. Dajte mu preto predmety, ktoré môže triediť podľa rôznych vlastností – účel, farba, tvar, veľkosť, povrch (drsný – hladký), teplota (teplé – studené).

Spoločenské hry
Podporte počítanie pomocou spoločenských hier – dieťa bude s nadšením počítať počet bodiek na kocke a následne posúvať figúrku na hracej ploche o správny počet políčok. Hry ako príprava na čítanie V tomto veku je vhodné začať hrami, ktoré sú predprípravou na čítanie. Sú to hry, podporujúce fonematické vedomie. Dosť obsiahlo sme sa im venovali v čísle 9 r. 2006. Preto teraz len stručne: Fonematické vedomie je schopnosť pochopiť, že celé slovo, ako napr. doma, sa dá rozdeliť na jednotlivé hlásky ako: d-o-m-a i na slabiky: do-ma.

Základné hry:

  • Vymysli slovo, ktoré začína na písmenko (napr. B).
  • V ktorom z vymenovaných slov počuješ (napr. R)?
  • Uhádni, na aké písmenko sa začína slovo (napr. dom).
  • Slovná reťaz – povedz slovo, začínajúce sa písmenkom, na ktoré moje slovo končí: auto – otec – citrón – nos – syseľ – ľalia – atrament – tričko atď.

Vystrihujte
Dieťa sa veľmi zdokonalilo v strihaní – a keď je trpezlivé a strihá pomaly, darí sa mu. Podporte ho vo vystrihovaní nenáročných vecí. Nikdy mu však nedávajte strihať niečo, čo viete, že dobre nezvládne. Pokiaľ mu strihanie ešte nejde, nechajte ho, nech sa snaží strihať rovné prúžky z papiera. Alebo vezmite papier a nechajte ho rozstrihnúť na dve časti. Potom nech dieťa rozstrihne odstrihnutú polovicu papiera a opäť, až kým nepovie, že taký malý kúsok papiera sa už strihať nedá... Neskôr môžete prejsť k vystrihovaniu nenáročných hranatých predmetov – štvorca, trojuholníka a pod. Vystrihovať klasickú vystrihovačku s obliekacou bábikou – to už je vysoká škola strihania a väčšina detí v tomto veku túto úlohu ešte nezvládne.

Navliekanie korálikov
Veľmi vhodná hra na precvičovanie jemnej motoriky – a tú treba pred nástupom do školy podporiť, bude potrebná pri písaní. Pripravte niť, koráliky s dierkou a nechajte dieťa zhotoviť pekný náhrdelník – pre seba, kamarátku či pre mamičku.

Bludiská
Tiež veľmi dobrá príprava na budúce písanie – prejdite si spolu každé bludisko, ktoré objavíte v detskom časopise. Nie iba prstom, ale ceruzkou. Upozornite dieťa, nech sa snaží ísť cestičkou v bludisku tak, aby sa jeho čiara nedotkla steny bludiska. Je to ťažká úloha! Bludiská si môžete vymyslieť aj doma – pripravte mu bludiská s kľukatými čiarami, ktoré sú od seba vzdialené asi na centimeter až dva – podľa toho, ako je s ceruzkou zdatné.

Detské časopisy
Kupujte dieťaťu obľúbený detský časopis alebo časopisy, aj to povzbudzuje jeho záujem čítať. Čítajte si spolu každý deň a veľa sa o prečítanom rozprávajte – overte si, či dieťa pochopilo zápletku a hlavnú myšlienku rozprávky, nechajte ho prerozprávať obsah, pýtajte sa, čo sa mu páčilo a čo nie... Drobné povinnosti v domácnosti V tomto období drobné domáce povinnosti dieťa berie ako hru, preto je vhodné s nimi začať. Musia však byť jednoduché a nenáročné na čas – prestieranie príborov k večeri, pomoc s ukladaním riadu do umývačky, vynesenie smetí. Veďte ho k tomu, aby si upratovalo hračky, ustlalo posteľ, uložilo oblečenie pred spaním a špinavú bielizeň hádzalo do koša na bielizeň.

Vhodné hračky:
Športové náčinie: bicykel, švihadlo, korčule, kruh hula-hop, bedmintonové či tenisové rakety, basketbalový kôš, futbalové, basketbalové a iné lopty, hokejky...

Hry na doma: spoločenské hry, detské hracie karty, skladačky, puzzle, bábky, divadielko, kostýmy, knihy, časopisy, potreby na imaginatívne hry (na obchod, na doktora atď.)

Podobné články

kompletné spravodajstvo